Tips en Adviezen

Introductie/begeleiding hond en kat

honden en katten samenKan de hond met katten?

Veel van onze adoptanten hebben een kat en vragen ons of de uitgezochte hond/pup met katten kan. Dit is door ons vaak lastig te beantwoorden, want de omgang hond - kat is voornamelijk een kwestie van de begeleiding van de adoptant.
Een uitgezochte hond kan in het opvanggezin met de aanwezige katten heel goed overweg, maar vaak zijn de daar aanwezige katten ook honden gewend en zullen niet wegrennen voor de hond. Dat is vaak de trigger voor een hond/pup om achter de kat aan te gaan jagen. Dit betekent niet dat de hond niet met de kat kan, maar dat hun relatie opgebouwd dient te worden.

Hieronder enkele tips om de omgang zo soepel en fijn mogelijk te laten verlopen

Het belangrijkste is een goede kennismaking!

Zorg altijd dat (ongeacht of de kat honden gewend is en de hond katten gewend is) de kat zich in een andere kamer bevindt als u met uw hond voor het eerst de woning in gaat. Uw nieuwe huisgenoot is vaak moe van een lange reis en onbekend met zijn nieuwe situatie.

Eerst alleen de hond

Laat de hond rustig de woonkamer doorlopen, snuffelen en kennismaken met alles wat nieuw voor hem is. Zonder aanwezigheid van de kat. Als de hond relaxt is (dit hoeft niet meteen de eerste dag), laat dan de kat rustig 'los'. Zorg dat (bij een volwassen hond heel belangrijk) de hond aan de lijn is, bij een pup is een halsband of tuigje genoeg zodat u de pup kan tegenhouden mocht hij achter de kat aan willen gaan.

Hond aan de lijn tijdens de eerste ontmoeting(en)

Bij katten die honden gewend zijn zal er vaak geen reactie komen van de hond. Bij een kat die geen hond gewend is zal de kat in 99% van de gevallen gaan blazen. Zorg dat de hond kan kijken naar de kat maar ER NIET ACHTERAAN kan rennen / gaan. Dit is héél belangrijk. De hond/pup moet leren dat ze niet achter de kat mogen aanrennen. Dit moet je als baas ook aangeven door hem kalm en streng toe te spreken. Nooit fysiek.

Is een hond aan de lijn in huis niet zielig?

Het lijkt zielig dat de hond eventjes aan de lijn moet, maar het is zieliger als de kat strakjes dagen buiten loopt omdat deze niet meer naar binnen durft en uw hond de hele tijd op de kat aan het jagen is. Het is en wordt voor de hond een spelletje en voor de kat echt een nachtmerrie.
Waar het op neerkomt is dat u als adoptant kan zorgen voor een goede band tussen uw kat en uw geadopteerde hond. Neem de tijd ervoor en zorg altijd dat bij uw afwezigheid de hond en de kat niet bij elkaar kunnen komen.

Vragen of problemen?

Mocht u nog vragen hebben of problemen ervaren neem altijd contact op met onze stichting. Soms hebben wij door ervaring net de tip die u nodig heeft.

Doneren kan ook

U kunt geld overmaken via bankrekening:

NL 52 RABO 0133 875 318 tnv Gaia Dogs 
BIC RABONL2U

Of via Paypal

 

 

Aantal bezoekers

Volg ons op Facebook